Monday, November 9, 2009

cinta pokok jambu ~~ short intro~~

Buah jambu yang biasa dijumpai di negara kita adalah seperti buah jambu air, jambu batu, jambu merah.. dan sebagainya (bila penulis tulis dan sebagainya, tu maknanya pembaca kena bayangkan yang lain2...)

Korang tau tak asal usul seorang budak lelaki yang nakal suka sangat makan buah jambu air? Suka sangat mengendeng-ngendeng dekat mamanya dengan dua tiga patah perkataan, "Nak jambu, maa.." Ayat itu akan diulang-ulang sehingga di telapak tangannya diletakkan beberapa biji buah jambu tersebut. Macam mana mamanya mendapatkan buah jambu tersebut?

a) kat gerai buah-buahan?
b) kat pasaraya giant, jusco atau econsave?
c) dari pokok jambu itu sendiri?

SMS kan pilihan anda ^_^

to be continued~~~

Sepuluh tahun berlalu...

"Nak jugak..." Peha mama dipicit perlahan. Ambik hati!

"Cari la sendiri." Buku masakan di tangan dibelek lagi...

"Mama... please." Picitan makin bertenaga..

"Abah.. anak awak ni.. Tegur sikit, bah.." Tak makan saman langsung...

"Ala ma.. abah takkan bagi." Urutan dah turun ke betis.

"So, mama confirm bagi?" Pemuda yang berpura-pura rajin dipandang sekilas.

"Ma, kasi can la.. Sekali sekala aje anak mama ni balik, tau." Pujuk..pujuk..pujuk.

"Cari sendiri.." Satu...

"Maa..." Lembut.

"Usaha tangga kejayaan!" Dua...

"Maaaa..." Lembut lagi..

"Malas nak layan la.." Tiga...

"Maaaaaa..........." Dah habis lembut...

"Abah, jom tengok dragon ball!" tiba-tiba mama melaung.

Tu la kejanya mama ni.. Nengok dragon ball tak habis-habis.. Kan ke dah tau dragon ball ada tujuh bijik sumenya? Habis tu, aku yang mengidam ni macam mana?

12 comments:

saadiah~~ said...

vote for c
hehehe..

ct zuraimi said...

saadiah aje kut yg sempat baca sebelum keja2 pengeditan terakhir..
hehehe...

Aisha @ Sara Hamza said...

best2....sambung2.....

saadiah~~ said...

tau takpe..
1st2 bace,len..kali ke2,len lak bile bace..hohoho..
xpe2..smbg plis..

misz nana said...

wahh~
nice intro!
sambung plz..

nurhakim said...

salam...
nice n3..
klau blh thu sinopsis cte nie ok gak..huhuu

.:farah:. said...

he~
c ler kot..
huhuh

LadYBird cOnfeSSiOn said...

bace intro, mcm catchy n cool jer... nice n trus kanlah... hehee..

Sue said...

salam cik ct...

dah lama tggu new n3 kt blog nih!
akhirnya...!
tqvm... mmmuuaahhhh!

ha-ra said...

hahahha...cpat smbg....

kapten said...

zuraimi...bagus, dah keluar cerpen baru..dah berakar dah aku tunggu nie...aku nak copy intro dia letak kat blog aku please....

kapten said...
This comment has been removed by the author.